Avondmaalviering uit een koffiemok

Avondmaalviering uit een koffiemok

Dominee Klaas Rozema kreeg bij zijn bevestiging als predikant het Avondmaalservies van de inmiddels opgeheven GKv gemeente Zuidwolde overhandigd. Dit is niet de eerste keer dat er in Rankweil zo’n servies geschonken werd, want ruim 25 jaar geleden ontving deze gemeente een prachtig Avondmaalstel. 

“In 2001 maakten mijn man en ik voor het eerst kennis met de gemeente in Rankweil, op een bijzondere manier en de reden daarvoor zal ons altijd bijblijven!
Mijn man werd in dat jaar 50, samen met een vriend van ons. Daar wilden ze samen een feestelijke gebeurtenis van maken: Een orgelconcert van Martin Mans in de Breepleinkerk te Rotterdam.

Toen kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag: wat willen jullie voor je verjaardag hebben?
Nou niets natuurlijk zeiden de beide mannen, maar we kunnen natuurlijk wel een pot neerzetten voor een goed doel als jullie dames nu persé iets willen geven. Zo gezegd zo gedaan. Op de avond van het concert zat de kerk bomvol en iedereen heeft gul gegeven.

Als bestemming kozen we de gemeente in Rankweil. Want we hadden gehoord dat als er daar Avondmaal gevierd werd, de wijn uit een aardewerken mok gedronken werd en het brood werd gegeten vanaf een ontbijtbord. We hadden het plan opgevat om in Schoonhoven een mooi zilveren Avondmaalstel kopen en dat zelf te gaan brengen. Een betere bestemming voor het geld wat we gekregen hebben konden we niet bedenken.

Dat plan hebben we uitgevoerd en op een dag zijn we met z’n vieren naar Rankweil gereden en hebben daar het Avondmaalstel overhandigd aan dominee Reinhard en zijn vrouw Bernadette Mayer.
Wat waren ze verrast en blij! Tot op heden wordt het nog steeds gebruikt, ook hebben we zelf al een keer aan het Avondmaal deelgenomen toen we op werkbezoek waren in Rankweil.”

Anneke van de Knaap | Oostenrijk-Commissie Krimpen a/d IJssel

Next Post Previous Post

Comments are closed.