Zwitserland

Bazel | Winterthur

Algemeen
Zwitserland is een super vakantieland. Een beetje duur; dat wel. Het kenmerkt de Zwitser; hij behoudt graag zijn neutraliteit en eigen valuta. We kennen de Zwitser als een gemoedelijk mens, van vermeende stugheid merken we niets. Als toerist bezoeken we graag één van de prachtige kerken. We betreden dan een oase van koelte en sereniteit. Bijna iedereen ervaart dan iets van goddelijke nabijheid. Het is nauwelijks voor te stellen dat de historie geënt is op religieuze burger oorlogen. Bij ons is de Beeldenstorm het meest bekend. Nu; de Zwitsers konden er ook wat van. De strijd tussen katholieken en protestanten liegt er niet om.Pas na de Tweede Vilmeroorlog (1712) verbeterde de positie van de protestanten aanzienlijk

Kerkelijke geschiedenis
Vandaag is het zo geregeld dat elk kanton (provincie) vrij is om aan een kerkgenootschap een bijzondere status toe te kennen; nl. die van de Landeskirche (Landskerk).
De meerderheid van de Zwitserse bevolking is Christen, 42% is rooms-katholiek, 40% gereformeerd (Evangelisch Gereformeerde kerk), 2,5% is lid van een zg. Freikirche (protestantse kerk zonder bijzondere band met de overheid).

Het klinkt heel mooi: 40% gereformeerd! Maar de praktijk leert dat er een enorme verschraling van Bijbelgetrouwheid is. Ook neemt de intolerantie naar de Bijbelgetrouwe Christen sterk toe. Je moet meebewegen met de Vrijheid-Blijheid cultus; zoniet dan word je verbannen. Eén van onze ERKWB predikanten heeft dat ervaren. Hij is uit de kerk gezet. Wég idyllisch beeld van de vriendelijke Zwitser. Laten we juist daarom dit prachtige Alpenland blijven bezoeken en de Christenen bemoedigen vrijmoedig te blijven uitkomen voor hun geloof om de Bijbel onverkort aan te nemen.